Hoe begin je aan het zoeken van een geschikte en betaalbare ruimte voor kattenopvang?

Eén van onze stichters startte een zoektocht op facebook en kreeg na heel wat zoekwerk een voorstel van een zekere Thomas over een pand gelegen in Evergem. Heel benieuwd gingen we op verkenning. Niet alleen het pand leek aan de criteria te voldoen maar de eigenaar en zijn mama bleken tevens grote dierenvrienden te zijn.

Het pand bestaat uit twee grote ruimten: de grootste zal dienen voor de effectieve opvang en de kleinere zal gebruikt worden als quarantaine ruimte. Het KB met de erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren werd volledig doorgenomen om te checken hoe we moeten voldoen aan de vooropgestelde normen. Eens de ruimten gebruiksklaar zullen zijn, dient immers deze dienst zijn zege te geven over het opvangcentrum

De grootste ruimte zie je op foto 1 en hierin zullen enerzijds de kooien komen om de katten op te vangen, anderzijds gaan er katten vrij kunnen rondlopen. Deze kooien dienen een hoogte te hebben van 1,80m, elke kat dient minimum 1m² te hebben. Hiervoor hebben we offertes opgevraagd, voor één muur komt dit op ongeveer 3.000€ (5 grote kooien: hoogte 2m - breedte 1,7m). In totaal willen we de 3 muren voorzien van kooien maar in een eerste fase starten we met één muur en dit gelet op het feit dat we geen voldoende financiële middelen hebben om dit allemaal in één keer te bekostigen.

Daarnaast zullen alle toegangsdeuren voorzien zijn van een sas waardoor er geen katten naar buiten kunnen lopen. Zo’n sas kost ongeveer 300€ en er zijn in totaal drie deuren (totaal van 900€).

De quarantaine ruimte (foto 2) dient te voldoen aan bepaalde normen. In deze ruimte plaatste de eigenaar een kleine keuken (zie foto) waardoor er toegang is tot stromend en warm water. Voor deze ruimten gaan we een beroep doen op een vrijwilliger, de Fai, die zal nagaan hoe we dit op een goedkope maar toch correcte manier en volgens de normen kunnen voldoen. Hieraan zal een financieel plaatje hangen maar we hopen dat dit eerder beperkt zal zijn. We rekenen op de vindingrijkheid van de Fai!

Ondertussen heeft de eigenaar beide ruimten verbonden met een schuifraam.

De jacht naar financiële middelen is dus geopend: we starten met 1 muur (5 kooien), 3 deuren die we voorzien van een sas en het in orde brengen van de quarantaine ruimte. Wilt u ons sponsoren of een steentje bijdragen: BE37 6304 3821 3828

 Alvast bedankt!